“Geef inkomsten fiscale fraudebestrijding terug aan burgers en bedrijven in de vorm van belastingverlaging”

Door Joy Donné op 8 oktober 2021, over deze onderwerpen: Fiscale fraude

“Als je met fiscale fraudebestrijding de fiscale rechtvaardigheid wilt verhogen, moet je de verwachte inkomsten teruggeven aan burgers en bedrijven.” Kamerlid Joy Donné wil dat de paars-groene regering de opbrengsten van de bestrijding van fiscale fraude gebruikt voor een belastingverlaging.

Fiscale fraude moet kordaat en effectief aangepakt worden. Dat betekent fraudeurs bestraffen en potentiële fraudeurs ontraden. Maar fraudebestrijding brengt ook inkomsten binnen voor de overheid.  Inkomsten die gebruikt worden als sluitpost bij iedere begrotingsoefening. Ook nu weer zal de federale regering enkele honderden miljoenen inschrijven als potentiële inkomsten van de aanpak van fiscale fraude. Misschien zal het bedrag dan in de begroting komt nog een pak hoger zijn dan oorspronkelijk voorzien, door de Pandora Papers.

Zonder fraude zouden correcte burgers en bedrijven minder betaald hebben

Maar deze aanpak mist één cruciaal element, vindt Kamerlid Joy Donné. “Fiscale fraude heeft te maken met fiscale rechtvaardigheid. De burgers en bedrijven die correct betalen, moeten dat ook voelen. Een bedrag inschrijven in een begroting is dus niet voldoende. Als je met fiscale fraudebestrijding de fiscale rechtvaardigheid wilt verhogen, dan moet de overheid de inkomsten die zij denkt uit fraudebestrijding te halen, ook teruggeven aan haar burgers en bedrijven. Zonder die fraude zouden de burgers en bedrijven die wel correct hun belastingen betalen, immers minder betaald hebben”, zegt N-VA-Kamerlid Joy Donné.

Signaal dat het menens is met de strijd tegen fraude

Fiscale fraude aanpakken en fiscale rechtvaardigheid verhogen betekent dus niet alleen dat de overheid een aantal extra inkomsten in de begroting inschrijft, maar dat ze die extra inkomsten ook onmiddellijk teruggeeft aan haar burgers onder de vorm van een belastingverlaging. “Zo geeft men niet enkel het signaal dat de overheid het meent met de strijd tegen fiscale fraude, maar zo voelen zij dat ook echt financieel.”

De N-VA roept de federale regering dan ook op om tijdens het begrotingsconclaaf de belasting op arbeid te verlagen met hetzelfde bedrag dat men inschrijft in de begroting voor de bestrijding van fiscale fraude.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is