Minister Verlinden schuift 2/3 van pensioenfactuur politie naar lokale besturen

Door Joy Donné, Koen Metsu op 22 april 2021, over deze onderwerpen: Pensioenen, Lokale overheid, Politie
2 politieagenten

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) trekt 32,9 miljoen euro uit voor de lokale besturen om de kost voor de pensioenen van gewezen politieagenten op te vangen. De totale kost bedraagt echter 100 miljoen euro. “Minister Verlinden schuift dus 2/3 van de pensioenfactuur van de politie door naar de lokale besturen”, zeggen N-VA-Kamerleden Joy Donné en Koen Metsu. “Dat is een bittere ontgoocheling.”

De regeling voor de financiering van eindeloopbaan van lokale politieagenten wacht al een tijdje op een structurele oplossing. Toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had een financieringsmechanisme uitgewerkt voor de vorige legislatuur, in afwachting van een harmonisering van alle stelsels van vervroegde uittrederegeling. Dat mechanisme liep tot 2019. Voor 2020 werd, dankzij wetgevend werk van Joy Donné en Koen Metsu, nog een tijdelijke regeling getroffen, maar voor 2021 was er niets voorzien in de begroting. “Daarom dienden we een nieuw wetsvoorstel in om ook dit jaar die financiering volledig ten laste te nemen”, aldus Joy en Koen.

Helaas komt minister Verlinden nu met een halfslachtige oplossing, waarbij ze 32,9 miljoen euro voorziet voor de lokale besturen. “Dat is slechts 1/3 van het kostenplaatje, en het is alweer een tijdelijke oplossing. Maar zelfs dan wil de minister geen continuïteit en rechtszekerheid bieden aan de lokale besturen. Integendeel, ze schuift hen een dikke factuur onder de neus.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is