Vlaanderen dreigt rekening te betalen bij hervorming aanvullende pensioenen zelfstandigen

Door Joy Donné op 24 februari 2022, over deze onderwerpen: 2/ Fiscaliteit - begroting, Belastingen, Financiën

Zelfstandigen kunnen een aanvullend pensioen opbouwen via een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) of een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). Op 1 januari 2020 zijn er in België 500.490 aangeslotenen met een VAPZ en 5.027 met een POZ. Hiervan zijn 64% en 69% Vlamingen. “Vooral Vlaanderen dreigt dus de rekening te betalen bij een eventuele inperking van dit fiscaal gunstregime,” zeggen N-VA-Kamerleden Joy Donné en Wim Van der Donckt.

Onmisbaar fiscaal regime

Het VAPZ is veruit de populairste manier om als zelfstandige op een fiscaalvriendelijke manier een pensioenkapitaal op te bouwen. De zelfstandige kan op eigen tempo premies storten die vrijgesteld zijn van premietaks en aftrekbaar zijn als sociale bijdragen. “Dergelijke fiscale regimes zijn onmisbaar aangezien het wettelijk pensioen van een zelfstandige niet volstaat om de levensstandaard na pensionering te behouden,” aldus Van der Donckt.

Vooral Vlaamse ondernemers

De tweede pijler helpt dus mee een degelijk pensioen te garanderen voor iedereen. Pogingen om deze systemen af te bouwen zullen de betaalbaarheid van het pensioenstelsel in gevaar brengen. “Iets om goed in de gaten te houden bij een toekomstige pensioenhervorming of fiscale hervorming. Een regering zonder meerderheid in Vlaanderen heeft immers minder belang bij het behoud van fiscale gunstregimes waarvan vooral Vlaamse ondernemers genieten,” waarschuwt Joy Donné.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is